Blank_filmski inkubator u Klubu PFT-a

Blank_filmski inkubator u Klubu PFT-a
-

Ovoga četvrtka, 11. ožujka s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice (Stiglicheva 12) pogledati ćemo pet kratkih filmova udruge Blank koja se od 2003. kontinuirano i uspješno bavi edukacijom, filmskom produkcijom te društvenim poduzetništvom. Programe Blanka predstavit će redatelj i filmski pedagog Igor Jelinović, voditelj radioničarskog programa.

Večer će se održati uživo i putem Zoom-a, a razgovor s Igorom Jelinovićem vodit će Marko Zdravković-Kunac.

https://bit.ly/38tOjeW

Meeting ID: 824 2029 5690
Passcode: 291769

Program:

Dario Juričan: Fimi za početnike
dokumentarno-namjenski kolaž film, 10’03
Ovo je film o patkama koje izgledaju kao patke, plivaju kao patke, kvaču kao patke, a prema odluci Vrhovnog suda – nisu patke.

Bojan Radanović: Prije mraka
2016., kratki igrani, 10’11
uloge: Rakan Rushaidat, Anja Matković, Toma Lokas
Nakon dužeg perioda razdvojenosti Marko dolazi po sina Vedrana kako bi proveli dan na pecanju. Po dolasku na jezero njihov se odnos malo opušta, ali Vedranovo otvaranje otkriva dječakovu frustraciju s kojom se Marko kao otac teško nosi.

Miran Cencič, Anđelka Pisnjak, Mišo Bubalo, Neda Janovski, Marija Crvenković, Mira Inkret, Eduard Pešun, Davor Hrastović, Mišo Mašić, Ivica Neralić: Komad Mirana
2020., kratki dokumentarni, 07’56
Miran Cencič priča o razlozima zbog kojih je odlučio, u slučaju smrti, svoje tijelo pokloniti Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a ne biti pokopan na klasičan način. Film je nastao u okviru programa Blank_senior unutar filmske radionice namijenjene osobama starije životne dobi.

Jakov Torić: Teški dani
2020., kratki dokumentarni, 06’58
Film je sastavljen od video zapisa nastalih u ljeto 2019. godine i audio zapisa snimljenog tijekom travnja 2020. godine za vrijeme karantene uzrokovane pandemijom koronavirusa. Film je nastao u sklopu Blankove online radionice malog autorskog karantena filma.

Bela Bračko-Milešević: Autobahn
2020., kratki eksperimentalni, 02’46
Film nastoji zabilježiti život u više gradova istovremeno, izdvajajući putovanje kao esenciju duplog života. Svjedoči miroljubivoj koegzistenciji s autocestom i tjeskobnom iskustvu čestog putovanja. Kad nismo ni ondje, ni ovdje, onda smo tu? Film je nastao u sklopu Blankove online radionice adaptacije pjesme na film.

Igor Jelinović rođen je 1984. u Splitu, Diplomirao je Komunikologiju na Sveučilištu u Milanu i Filmsku režiju – smjer igrani film na ADU Zagreb. Scenarist je i redatelj preko 15 kratkih igranih filmova nagrađivanih u zemlji i i svijetu. Producent je na preko 100 filmova u Blanku. Od 2013. vodi različite filmske radionice u zemlji i svijetu. Trenutno razvija autorski debitantski dugometražni igrani film.

Blank producira kratkometražne filmove redatelja debitanata, ali i aktivnih klupskih autora te podupire razvoj civilnog društva i organizacija civilne scene.

Pored dvomjesečne Blank filmske škole provode i brojne početničke i specijalizirane radionice: za djecu i mlade, za odrasle i za umirovljenike. Filmskim radionicama za umirovljenike u društvo integriramo isključenu skupinu građana koji putem video performansa i dokumentarnog filma progovaraju o problemima koji ih se izravno tiču.

Posebno su ponosni na slijedeće projekte iz prošlosti:  donacijske akcije Rentaj anđela, filmski magazin Filmonaut i filmski forum Filmska mreža. Sada provode nove: edukacijski portal Blanka nalazi se na edu.blankzg.hr, filmsko-kritičarski poligon na point.blankzg.hr, a u sklopu projekta Kiosk bave se istraživačkim novinarstvom i dokumentarnim filmom.         

Blank je punopravni član European Documentary Networka i Hrvatskog filmskog saveza te uživa njihovu stručnu podršku i potporu te sudjeluje na njihovim radionicama i festivalima. Blank je također član Mreže mladih Hrvatske.

Ulaz na projekciju je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

https://bit.ly/38tOjeW

Meeting ID: 824 2029 5690
Passcode: 291769

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.