Najbolji od najboljih

Nagrade

Stručni ocjenjivački sud

1. T-Rex glistix, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Živimo u dobu u kojemu svjedočimo novim i fascinantnim znanstvenim otkrićima u gotovo svim poljima znanosti: astrofizici, genetici, medicini i mnogim drugima. To umnožava naša pitanja i budi radoznalost. Paleontologija je također jedna od znanstvenih disciplina čija nas otkrića inspiriraju. Kakvi su oblici života nastanjivali ovu planetu davno prije pojave hominida? Odgovor smo dobili u duhovitom, precizno izvedenom stop – motion filmu, perfektnog tempa, vješte režije i zaokružene poante.

2. Nestašni ponedjeljak, Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Oživljavanje neživog jedna je od značajki animiranog filma. To podrazumijeva i kreiranje situacija i priča koje mogu postojati samo i isključivo u animiranom filmu, gdje su izražajne mogućnosti koje su nam na raspolaganju ograničene isključivo maštom i kreativnošću koju posjedujemo ili ne posjedujemo. U slučaju ovog filma doživjeli smo da slova, pače i dani u tjednu postaju protagonisti filmske čarolije, gdje je svima ionako omraženi ponedjeljak prikazan kao još sablasniji negativac. No, pravi užas slijedi na kraju filma gdje takvog negativca zamjenjuje još opakiji – utorak! Zbog originalnog koncepta, neočekivanog raspleta i solidne animacijske realizacije, druga nagrada odlazi filmu Nestašni ponedjeljak.

3. Čaj za dvoje, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Animirani film je filmski rod koji najbrže apsorbira i iskorištava tehnološki napredak. Danas, uz strahovito brz razvitak različitih AI platformi te općenit razvoj digitalnih tehnologija pravi je izazov raditi film na klasičan način, mukotrpno crtajući sličicu po sličicu klasičnom metodom. To iziskuje enorman trud i predanost i nije animacijski stil koji bih preporučio onima s manjkom strpljivosti, predanosti pa čak i fanatizma. Zbog izuzetne animacijske izvedbe, solidne režije i montaže te ambicije i hrabrosti, treća nagrada odlazi filmu Čaj za dvoje.

1. (Ne) vjerujem, Medijska grupa OŠ. dr. Ivana Novaka Macinec, Macinec
Film koji se razigrano poigrava slikom i zvukom uvodeći nas u ambijent sredine, koju manje poznajemo jer je manjinska, ali bogata protagonistima, običajima i ritualima u filmski upakiranom proizivodu pa nam postaje privlačna. Autori su fokusirani na ono što žele prikazati vješto montirajući i filmski pismeno kadriraju, stvarajući film koji je i edukativan i duhovit i nakon kojeg ćemo nešto naučiti o romskoj zajednici.

2. Nismo znali za Hrvatsku, Filmska skupina OŠ Strahoninec, Strahoninec
Primjer kako djeca znaju biti empatična i svjesna okoline u kojoj žive i kako reagiraju na svijet oko sebe, koji često nije nimalo lijep u ovom izrazito aktualnom filmu. Simpatični sugovornici nam slikovito dočaravaju svoje izazove prilagodbe na novu kulturu, jezik I školu i primjer da unatoč različitosti ne postoje barijere za stvaranja novih prijateljstva u novoj sredini. Autori vješto prepliću arhivu protagonista pojačavajući dojmljivost ovog inspirativnog filma.

3. Najbolji prijatelj, Filmski klub E. T. (Ekipa Tomislav); Osnovna škola kralja Tomislava Našice, Našice
Film o strasti i suosjećajnosti, o posvećenosti poslu kojim se bave protagonisti u ovom zaokruženom filmu s puno sugovornika, situacija u kojima se nalaze i njihovih arhivskih snimaka. Autori su, kao i protagonisti, pokazali strast prema onome što rade ne štedeći svoje vrijeme da nam pruže detaljan uvid, prikazujući nježan odnos između ljudi i njihovih četveronožnih ljubimaca. Film o tome kako svatko zaslužuje drugu šansu.

1. Game over, Dom mladih Rijeka, Rijeka
Film nakon kojega se prvo zapitate je li moguće da su ga radili učenici osnovne škole. Radi se o vještom žanrovskom filmu, čiji autori su dobro upoznati s filmskim izražajnim sredstvima kojima znalački stvaraju atmosferu i ritam ovog nasilnog, ali napetog akcijskog filma koji je duboko usađen u našu svakodnevnicu.

2. Šimin dnevnik, OŠ Srinjine, Srinjine
Repetativna vizualnost je naizgled u kontrapunktu s unutarnjim monologom protagonista, ali izvrsno dočarava sugestivnost “nesadržajne” svakodnevnice protagonista. Baš kao u životu, ništa se ne događa, a zapravo se događa život. Izrazito duhovit film koji je vješto prenio dnevnički zapis u igranu formu.

3. Kad učiteljica ode na tri minute, MEKA – radionica medijske kulture OŠ Svetvinčenat, Svetvinčenat
Film o filmu. Jedan kadar. Koncept. Slučajno? Nimalo. Potpuno promišljeno, a rezultat je efektan i zaokružen. Glumci su izvrsni, situacija prepoznatljiva, a realizacija dokumentarno stvarna. Kako dokumentarni film teži biti igrani, a igrani film teži biti dokumentarni, ovdje je realizacija učenika u potpunosti uspjela.

1. Avanture jednog puža, Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje Kutina, Kutina
Kako odabrati glavnog glumca za film? Jako teško pitanje. S tim izazovom suočavaju se sve redateljice i redatelji na svijetu. Casting, odnosno audicija jedan je od ključnih trenutaka u pripremanju svakog igranog filma. Loš glumac može upropastiti i najbolji scenarij i obratno. U slučaju ovog filma, iako prilično spor i malo ljigav, glavni glumac sve je izveo fantastično a nije izašao iz vlastite kuće ni jedan jedini put. Strepli smo za njegovu sudbinu prateći ga na opasnim ali i zanimljivim putešestvijama. Zbog originalnog koncepta, vještog korištenja filmskog jezika, duhovitosti i uspješno kreirane atmosfere napetosti i neizvjesnosti, prva nagrada odlazi filmu Avanture jednog puža.

2. Aleksandar Makedonski, Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Jedna od najvažnijih sposobnosti svakog stratega i vojskovođe jest varka i obmana neprijatelja. Ukoliko je varka pravilno upotrijebljena, uvijek utire put ka pobjedi. U svijetu filma, naslov može biti varka koja redatelja dovodi u prednost nad publikom. Znameniti povijesni osvajači i vojskovođe pozdravili bi redateljski koncept koji nas nazivom filma kao publiku zavodi u jednom smjeru e da bi nas odmah zatim animacijski zavrtio u sasvim drugom smjeru. Uz skladne tajminge, neočekivane likovne situacije te uz solidno produciranu glazbu, ovaj film nas je odveo na minimalističko no značenjski bogato putovanje.

3. Gossip, DraMeDrag, OŠ Dragalić, Dragalić
Sposobnost govora jedinstvena je karakteristika naše vrste – homo sapiensa. No osim verbalnog govora, sposobni smo govoriti i gestama, mimikom, načinom odjevanja, izrazom lica, ponekad čak i šutnjom. To znači da vrlo vješto komuniciramo. A film koji je odlično iskomunicirao potrebu za suzdržavanjem od zlonamjerne komunikacije učinio je to efektnim kolažnim i likovno dojmljivim rješenjima, kao i lukavim korištenjem zvuka.

1. Strašno dosadna baka i strašno opasno drvo, Škola crtanog filma Dubrava, Zagreb
Dječja razigranost i mašta, majstorska gradnja priče i grananje zapleta u neočekivanim smjerovima, uz originalna rješenja, rezultirali su filmom koji plijeni pažnju i potiče na razmišljanje, a ujedno je urnebesno smiješan i zabavan. Upravo zato, dugo ćemo pamtiti prvonagrađeni radionički animirani film.

2. Film Noir, DraMeDrag, OŠ Dragalić+
U ovom neobičnom filmu nadahnuti mladi glumci, duboko uživljeni u svoje pomalo pomaknute uloge, uspjeli su nas uvući u svoju igru. Osim što se cijela filmska ekipa očito izvrsno zabavljala, pritom su i obogatili svoja znanja o filmu te napravili vrlo duhovitu i lijepu dječju posvetu jednome filmskom žanru, ali i svojoj dragoj učiteljici.

3. 29/9, Radionica Dokuart 2021 Bjelovar, Bjelovar
Kako približiti djeci i mladima povijesne teme na način koji će se obraćati podjednako njihovim osjećajima kao i razumu, koji će osim činjenica prenijeti i ugođaj i doživljaje običnih ljudi. Tu tešku zadaću uspješno je ostvario film koji nas kombinacijom zvučnih zapisa izjava svjedoka zbivanja s početka Domovinskoga rata, te mučnih prizora ruševina i devastiranog okoliša uništenog ratnim djelovanjem, ostavlja bez riječi.

1. Idealni jelovnik, Filmska družinia ZAG OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb
Aktualna tema hrvatskoga školstva u ovoj je reportaži dobila izvrsnu slojevitu analizu iz prve ruke i suočila nas s pomalo nelagodnom istinom: Ponekad dobre namjere ne vode izravno do dobrih rezultata – čak i kad je riječ o tako važnoj socijalnoj mjeri kao što besplatna prehrana u školi za sve učenike. Izvrstan novinarski i filmski uradak, koji nedvojbeno zaslužuje prvu nagradu za tv-reportažu.

2. Ne budite lijeni! Filmska grupa OŠ Sveti Petar Orehovec, Orehovec
Mladi autori ove reportaže poveli su nas na uzbudljivo putovanje nepoznatim predjelima koji su nam najčešće nevidljivi. Pokazali su nam ogoljenu istinu o tome kako školske klupe i stolci izgledaju – s donje strane, tamo gdje generacije učenika godinama ostavljaju prežvakane žvakaće gume! Hvale vrijedna akcija škole, pohvalna reakcija učenika koji su se potrudili ukloniti okamanjene žvakaće, doveli su do nastanka nadasve zanimljivoga filma.

3. Životna misija, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Mala Subotica
Pronaći osobito zanimljivog sugovornika više je od pola posla u snimanju reportaže, pogotovo kad sugovornik u sebi sjedinjuje više struka, hobija i vještina – te još svim tim područjima pristupa s velikom strašću i predanošću. Jednako tako predano i vješto dobar su posao obavili autori tv-reportaže.

Ocjenjivački sud djece

1. Invazija Smeća, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Ovaj nam se film posebno svidio zbog izvrsne animacije i dobrog humora kojeg je pun. Jako nam se svidjelo što film upućuje na ravnopravnost, koju je bitno promovirati.

2. Skijanje, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Ovaj film smo odabrali zbog odlične animacije, dobro promišljenih kadrova, zabavnih zvučnih efekata i odličnog odabira glazbe. Ovaj nam je film posebno zanimljiv zbog poruke koju šalje gledateljima; da nikada ne treba odustati, čak ni kad se borimo s teškim strahovima.

3. Praizlet, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Ovaj film nam se posebno svidio jer izrazito kreativno koristi montažu. Poseban je i po tome što kombinira dva filmska roda: igrani i animirani film.

1. Živjeti umjetnost, OŠ Rudeš, Zagreb
Ovaj film nam se izuzetno svidio zbog uzorne protagonistice. Ona nam poručuje da se vrijedi žrtvovati za stvari koje volimo. Stoga prvu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma dobiva film

2. Helena, Kinoklub “Zlatna dolina”, Pleternica.
Ovaj film smo odabrali zbog toga što nam poručuje da osobe s teškoćama u razvoju mogu imati puno talenata. Film nam pokazuje kako protagonistica gleda na život i kako se nosi s preprekama s kojima se susreće.

3. (Ne) vjerujem, Medijska grupa OŠ. dr. Ivana Novaka Macinec, Macinec
Ovaj film nam se svidio jer nas upoznaje s kulturom drugih ljudi. Saznajemo o zanimljivim vjerovanjima drugih kultura, a kroz kratke ulomke gledamo kako se primjenjuju u realnosti.

1. Zvonce, FROOOM! interdisciplinarna filmska škola, Bacači sjenki
Ovaj film nam se svidio zbog odlične montaže, priče, glume i zvučnih efekata. Mislimo da bi ovaj film mogao biti dobitnik i posebne nagrade za najbolji scenarij.

2. Game over, Dom mladih Rijeka, Rijeka
Ovaj film smo izabrali zbog dobre glume i odličnih vizualnih efekata koji daju posebnu čar filmskoj priči. Posebno nam se svidjelo što je film akcijskog žanra, koje ne vidimo često u dječjem filmu.

3. ANKA I DOMINIK svemirski prijatelji, FROOOM! interdisciplinarna filmska škola, Zagreb
Ovaj film nam se dopao zbog svoje jedinstvene tematike o kojoj se ne govori često. Odabrali smo ga zbog odlično izvedenih zvučnih i vizualnih efekata, izvrsnih glumaca i gotovo savršene montaže.

1. Moje tijelo takvo kako je, Oslobođeni film: filmske pustolovine za djecu i mlade, Zagreb
Ovaj film nam se posebno svidio jer se svi mogu poistovjetiti s njegovom temom. Svi mogu pronaći bar jednu stvar na sebi koju ne vole, a to je stilski vrlo dobro obrađeno u ovom filmu. Prvu nagradu u kategoriji slobodnog stila dobiva film

2. Avanture jednog puža, Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje Kutina, Kutina
Ovaj smo film odabrali jer je pun predivno snimljenih kadrova koje prati vješto snimljen dječji glas koji oponaša životinje. Svidjelo nam se što su autori koristili puno šumova i glazbu kako bi naglasili opasnost koja prijeti glavnom liku i pojačali komični efekt filma.

3. Aleksandar Makedonski, Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Iako je ovaj film malo predug, vrlo je vješto napravljen. Pun je veselih boja, vještih rezova i vrlo dobro pokazuje što sve može proizaći iz jednostavnih pokreta.

1. Elizabeta II, Škola filma Šipan, Šipanska Luka
Ovaj film smo odabrali zbog zanimljive teme i dobro izvedene montaže. Gluma je bila gotovo profesionalna i film je zabavio i očarao publiku.

2. Sapun, OŠ oca Petra Perice Makarska, Makarska
Ovaj film nam se dopao zbog njegovog zaigranog i zabavnog tempa, humora, interesantnih kadrova te glazbe koja stvara osjećaj hitrosti.

3. Dugo Selo kroz dječje oči, OŠ Josipa Zorića Dugo Selo, Dugo Selo
Ovaj film smo izabrali zbog odličnog korištenja kostimografije u pričanju priče, pažljivog odabira rakursa kamere te temeljitog istraživanja teme filma. Pohvalu dajemo za ljubav i pažnju koju autori daju svome gradu putem filmskog jezika.

1. Portugal, Dom mladih Rijeka, Rijeka
Ova TV reportaža nas se dojmila zbog odličnog korištenja glazbe u kombinaciji s divno snimljenim kadrovima zemlje u kojoj nismo bili, ali nakon gledanja ovog filma ju definitivno želimo posjetiti.

2. Životna misija, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Mala Subotica
Ova TV reportaža nam se svidjela zbog dobro iznesene teme, a posebno zbog vrlo interesantnog, neuobičajenog protagonista koji plijeni pažnju. Sigurni smo da je ovaj film bilo vrlo zabavno snimati.

3. Idealni jelovnik, Filmska družinia ZAG OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb
Ova TV reportaža nam se svidjela zbog toga što se bavi bitnom temom i šalje dobru poruku svima koji će film pogledati. Reportaža također vrlo dobro kombinira vješto snimljene kadrove i zvuk.

Stručni ocjenjivački sud

1. RAZLIČITOST SPAŠAVA, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Film izrazito simpatičnog dizajna likova i raskošne scenografije koji nas je osvojio humorom, ali i važnom, nedvosmislenom porukom te nam pokazao da nas čak i gliste imaju čemu naučiti.

2. MOZAK NA PAŠI, Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Neobični i sasvim neočekivani protagonisti ovog filma podsjetili su nas da je za stvaralaštvo potreban i dobar odmor. Izvrsno animiran film zaokružene priče u kojem se vidi sva maštovitost glavne autorice, ali i predanost cijele filmske ekipe.

3. LOPTA, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb
Topao i pun lakoće, ovaj mali animirani biser dokazuje kako za sjajan film nisu potrebne velike, ambiciozne ideje već prije svega dobra volja i zaigranost – upravo ono što nam i sami protagonisti pokazuju.

POSEBNO PRIZNANJE: SJENE, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Zbog hrabrog iskoraka korištenjem 3D tehnike, ali i zbog maštovite priče, posebno priznanje dodjeljujemo filmu Sjene.

1. NA GOSPODARSTVU, Filmska družina OŠ Sveti Petar Orehovec, Orehovec
Kako izgleda život djece na selu, čija je svakodnevica ispunjena radom, ali i zadovoljstvom zbog vidljivih rezultata toga rada, te dragocjenim životnim iskustvima, doznajemo iz filma koji odiše iskrenošću i vedrinom.

2. U NADI JE SPAS, Medijska grupa OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, Macinec
Svako dijete ima pravo na život s roditeljima, ali u stvarnosti ta priča ponekad biva kompliciranija nego sto očekujemo. Važno je ipak da ima sretan završetak, kao što nam pokazuje topla i dirljiva priča udomljene djevojčice.

3. SINDY, Osnovna škola kralja Tomislava, Našice
Film o djevojčici koja se ističe iznimnim glazbenim talentom dojmljiva je priča koja istodobno govori i o talentu, napornom radu i odricanju, ali i podršci koju mala pijanistica dobiva od svoje učiteljice i prijatelja.

1. JURICA, Filmska skupina OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb
Uvjerljivi Jurica želi napustiti školu, ali uvjerljivi učitelj nabrajajući sadržaje koji su Jurici dostupni u školi i u kojima Jurica sudjeluje, suspendira Juričinu želju za odlaskom.

2. SAVJEST, Filmska skupina OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb
Sveprisutna tema o vršnjačkom nasilju uvjerljivo prikazana kroz sjajnu glumačku interpretaciju aktera.

3. UMJETNA PRIJATELJICA, Filmska skupina OŠ Zapruđe, Zagreb
Kuda idemo, gdje smo i tko smo? Samo su pitanja kojima se bavi ovaj izuzetno dojmljiv i dobro upakiran film.

1. VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM, Filmska skupina OŠ Braća Radić, Koprivnica
Originalan i maštovit pristup staroj, dobro poznatoj temi uspio je školsku nastavu prikazati kao uzbudljivu pustolovinu. Efektna scenografija, maske, kostimi i vizualna rješenja čine ovaj film iznimno privlačnim, te će na trenutak, pravom filmskom čarolijom, učiniti i školu privlačnom i zabavnom.

2. INFLUENCERI I JA, EPISKOP, Pakrac
Film je izvrsno sredstvo kojim mladi mogu iznijeti svoja razmišljanja i kritički pogled na razne društvene pojave. A ovo cjelovito, jasno i mudro formulirano stajalište o fenomenu influencera dodatno dobiva na vrijednosti duhovitim odabirom glavne protagonistice.

3. UPUTE KOJE RODITELJI VOLE, Osnovna škola Rudeš, Zagreb
Film koji na razigran način progovara o vječitim prijeporima među generacijama, ujedno poziva djecu i roditelje na dijalog, ali i kritički pogled u zrcalo.

1. ŠKOLA JE ŠKOLA, Bacači Sjenki, Zagreb
Što se događa kada ostajemo prepušteni sami sebi ili onda kada nam se tako samo čini? Ovaj narativno zaokružen te režijski izrazito promišljen film pokazuje nam da i naoko male, svakodnevne odluke itekako imaju snagu da nam oblikuju životna usmjerenja.

2. STVARI U STVARIMA, Narodno sveučilište Dubrava, Dubrava
Režijski vrlo dobro posložen film u kojem se posebno ističe dizajn likova te mnoštvo zanimljivih, precizno izvedenih detalja.

3. NE BOJ SE BUKE, Kino klub Sisak, Sisak
Autori ovog jednostavnog, no upečatljivog filma, priču i atmosferu pažljivo grade izrazito dojmljivim režijskim pristupom. Gledatelj ne saznaje mnogo o protagonistima, a ipak se s njima lako povezuje što, nakon efektnog i nenadanog prevrata, pobuđuje snažne emocije.

1. UMJETNIČKE SNAGE OŠ OCA PETRA PERICE, Filmska sekcija OŠ oca Petra Perice Makarska, Makarska
Izvrsna reportaža o kiparsko-keramičkoj i likovnoj sekciji OŠ oca Petra Perice u Makarskoj. Izvrsno snimljeno i likovno dojmljivo uz pravi odabir sudionika.

2. TALENT MOJE BAKE, Osnovna škola Franje Krežme Osijek, Osijek
Akteri unuka i baka. Unuk potaknut ljubavlju bake prema slikarstvu otkriva nam da njegova sestra pokazuje isti interes. Sve sjajno potkrijepljeno slikama bake i crtežima sestre.

3. MOJ MATERINSKI, Filmska družina ZAG, Zagreb
Lijepo ispričane priče o djeci kojima hrvatski nije materinski jezik.

Ocjenjivački sud djece

1. SJENE, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Ovaj film smo odabrali jer je animacija bila odlična, ideja originalna i priča nam se jako svidjela.

2. MOZAK NA PAŠI, Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Ovaj film zaslužuje nagradu zbog izvanrednih crteža i animacija. U situaciji djevojčice u filmu su se barem jedanput našli svi članovi dječjeg žirija.

3. ŽIVOT GLISTA, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Ovaj savršeno animiran film je skoro jednako dobar kao profesionalne animacije. Uz odlične scene dodana je prikladna glazba koja ih dobro prati.

1. NIJE BAŠ DOBAR OSJEĆAJ, OŠ Strahoninec, Strahoninec
Ovaj film nam se svidio jer je dječak u njemu vrlo hrabar zbog toga što se otvorio sa svojim problemima s kojima se susreće cijeli život.

2. SINDY, Osnovna škola kralja Tomislava, Našice
Ovaj film je zaslužio svoje mjesto radi ideje i originalnosti. Film nam je prikazao mnoge talente jedne djevojčice i ljubav prema klaviru koju je naslijedila od svoje majke.

3. PAS I JA, Filmski vitezovi – OŠ Grigora Viteza, Zagreb
Ovaj dokumentarac prikazuje jako bitnu temu. Film je jako dobro realiziran te prikazan kroz portrete dvojice dječaka.

1.  SAVJEST, Filmska skupina OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb
U ovom filmu smo se svi barem jednom emocionalno pronašli, a dobra gluma je u nama probudila osjećaj straha.

2. TETRAPAK, Filmska skupina OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb
Ovaj film nam je svima pridobio pažnju time što nas je poučio o važnosti ekološke osviještenosti.

3. BILO JEDNOM U JAKŠIĆU, Filmska skupina OŠ „Mladost“ Jakšić, Jakšić
Ovaj crno bijeli film nam je jasno pokazao različitosti među bojama, ali i među učenicima na interesantan način.

1. VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM, Filmska skupina OŠ Braća Radić, Koprivnica
Ovaj film nas je zainteresirao i zabavio svojim glumcima i odlično sastavljenim scenarijem. Ujedno nas može nešto naučiti o tome kako je to doći u novi razred i dobiti nove predmete.

2. INFLUENCERI I JA, EPISKOP, Pakrac
Ovaj film nam se svidio zato što je autorica imala originalno mišljenje o današnjim influencerima i nije brinula što će drugi reći o tome. Svatko ima pjesme koje voli i ovaj film nam to vrlo dobro prikazuje.

3. EM KUGLE, Filmska družina OŠ Maria Martinolića, Mali Lošinj
Ovaj film govori o moru i očuvanju njegove čistoće, kako se moramo o njemu brinuti i čuvati ga. Vrijedni učenici prošetali su do dvije plaže i tamo u more bacili EM kugle.

1. IZAZOV, Škola filma Šipan, Šipan
Ovaj film pokazuje da se timskim radom može sve riješiti te da nesuglasice nekada dovode do rješenja.

2. ŠMISSION IMPOSSIBLE, Škola filma Šipan, Šipan
Ovaj film je probudio natjecateljski duh u nama te smo tijekom gledanja kroz ekran osjetili veliku strast i uživanje.

3. LUDUM, Bacači Sjenki, Zagreb
Ovaj film nitko nije očekivao na platnu, nitko nije očekivao ovakvu tematiku. Baš zbog toga nam je privukao pažnju, a montaža je vrlo spretno odrađena.

1. MOJ MATERINSKI, Filmska družina ZAG, Zagreb
Ovaj film nam se svidio jer ne prikazuje djecu u lošem svjetlu. Sviđa nam se kako su autori pristupili djeci koju su snimali i kako su u film uključili snimke njih dok su bili mali.

2. ROCKABILLY SAJAM, OŠ “August Cesarec”, Ivankovo
Ovaj film nam se svidio jer je jako dobro i kvalitetno snimljen u prilično kratkom vremenskom roku. Ideja je zabavna i vesela.

3. UMJETNIČKE SNAGE OŠ OCA PETRA PERICE, Filmska sekcija OŠ oca Petra Perice Makarska, Makarska
Ovaj film nam se svidio jer nam je pokazao veliku raznolikost mašte i kreativnosti učenika.

Stručni ocjenjivački sud

1. PJEVAJUĆE VEŠMAŠINE, Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec

Očito je da je ovaj film dramaturški i režijski iznimno promišljen. Očito je i koliko je truda uloženo u razradu likova i u samu animaciju. Ali, gdje su našli ovako sjajne vokaliste među kućanskim aparatima… Taj dio nam i dalje nije jasan.

2. KOPAČI ZLATA, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić

Atmosfera je napeta i uzbudljiva, a glumci karizmatični i uvjerljivi. Možda smo se svi nagledali priča sa divljeg zapada, ali, do sada, nismo ni bili svjesni koliko nam je zapravo trebao jedan pravi animirani kauboj.

3. U GORI RASTE ZELEN BOR, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin

Ovaj film ističe se prije svega svojom likovnošću koja nam pokazuje da često upravo promišljenom redukcijom filmskih elemenata možemo postići jak dojam. Istovremeno, on nas podsjeća na odgovornost prema prirodi i na neizostavnu ulogu koju imamo u njezinu očekivanju.

1. BUĐENJE ZA PAMĆENJE, Osnovna škola Rudeš, Zagreb
Majstorski odabir glavnog junaka sa snažnom osobnom pričom, koji nam iskreno pruža uvid u svoje strahove, te majstorska upotreba filmskih sredstava u prikazu njegovih osjećaja, čine ovaj film pravim malim remekdjelom.

2. LUKAS I SUPERJUNACI, Filmska družina ZAG, Zagreb
Priča o talentiranom dječaku i njegovom duhovitom filmu te njegovim originalnim promišljanjima o sebi i svojoj okolini, potiče na razmišljanja o tome kakvu podršku od nas zapravo očekuju talentirana djeca.

3. HULIGANI, Medijska grupa OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, Macinec
Stvari često nisu onakve kako izgledaju na prvi pogled, poručuje nam ovaj neobični film o učiteljima. Potiče i djecu i odrasle na preispitivanje predrasuda.

1. HUMBARA, Škola filma Šipan, Šipan
Izvrsno iskorišten obrazac žanrovskog filma da bi se ispričala sjajno glumljena, napeto režirana i sugestivno snimljena priča iz mračnih dubina dječje mašte.

2. UNKNOWN, EPISKOP, Pakrac
Inspirativno prepoznavanje medijske specifičnosti aktualnog trenutka pandemije kroz tjeskobu sjedenje pred kompjutorskim monitorom.

3. ” ” (Naziv ovog filma je puno praznih polja), Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Izokretanje standardne TV forme koje nas navodi na promišljanje o promatranju svijeta u kakav nas uvjeravaju mediji.

1. STVARNA ILUZIJA, KREŽMA, Osijek
Hrabro poigravanje filmskim izražajnim sredstvima koje nadilazi očekivanja i zalazi duboko u polje autorskog izričaja.

2. PROLAZIM KROZ TIŠINU, Filmska skupina OŠ Maria Martinolića, Mali Lošinj
Jednostavna, ali efektna situacija usamljenosti pronađena u nadrealnoj situaciji „nove realnosti“.

3. SRCEM DO SRCA, Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Zagreb, Zagreb
Vedra, topla i optimistična poruka poslana iz iskrenog svakodnevnog životnog okruženja, koja se lako može preuzeti u svojoj univerzalnosti kao put kojim bismo svi trebali krenuti.

1. #STOPCyberbullyingu, Dramsko-medijska skupina OŠ Dragalić, Dragalić
Ovo je film koji je odlično iskoristio potencijale stop animacije da bi na dinamičan i direktan način približio zahtjevnu i, nažalost, vrlo aktualnu temu.

2. ČEPOCIKLAŽA, Društvo “Naša djeca” Zabok, Zabok
Ovaj film je divno zaokružen – i tema i likovi i materijal koji je korišten za animaciju – sve je tu u skladu! A još je k tome i vješto režiran te animiran s puno ljubavi i truda.

3. PUT KA KUĆI, Dramsko-medijska skupina OŠ Dragalić, Dragalić
Jednostavan pristupom i izvedbom, ali iznimno dojmljiv i topao. Film koji pokazuje da se upravo u najjednostavnijim svakodnevnim aktivnostima skrivaju istinske životne radosti.

1. VOLONTIRANJE, Filmska sekcija OŠ oca Petra Perice Makarska, Makarska
Kako dolazi do motivacije za humanitarni rad, što ga potiče, kako ga organizirati i biti kreativan u tome, doznajemo iz ove optimistične reportaže koja potvrđuje da mladi i te kako imaju potencijala za ovakve akcije.

2. RUPE, OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Donji Kukuruzari
Dobar novinarski rad prepoznaje se po dobro odabranoj temi, prisutnosti novinara na mjestu događaja i kvalitetnom odabiru sugovornika koji iz prve ruke mogu posvjedočiti o zastrašujućem prirodnom fenomenu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

3. LABUDOVI, Videodružina BezVizije, Slavonski Brod
U izazovnim vremenima nekada je teško ostati dosljedan svojim zadacima, hobijima i prijateljima. No, ovaj film je dokaz upravo takve dosljednosti. Osim toga, pun je dobroga duha i još boljih plesnih pokreta.

Ocjenjivački sud djece

1. KOPAČI ZLATA, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Osvaja prvu nagradu zbog uloženog truda, zanimljive radnje, dobrih zvučnih efekata i lijepo izraženih detalja.

2. ČOVJEK, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić

Osvaja drugu nagradu jer na simpatičan, poučan i šaljiv način prikazuje građu ljudskog tijela.

3. BOJE, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Ovaj smiješan i edukativan film osvaja treću nagradu. Smatramo da bi se svidio našim vršnjacima jer uključuje poznate likove iz drugih animiranih filmova popraćene zabavnim zvučnim efektima.

1. NE VIDIM KRAJ, OŠ Strahoninec, Čakovec
Osvaja prvu nagradu – iako je tema već obrađivana, jako nas je dirnuo jer prikazuje život drugačiji od onog na koji smo navikli i uči nas da cijenimo ono što imamo.

2. HULIGANI, Medijska grupa OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, Macinec
Osvaja drugu nagradu zato što razbija predrasude, prikazuje da tetovaže mogu imati dublje značenje i motivirati ljude.

3. DIVNA JE MOJA MAMA, Filmska družina Kreše Golika, Fužine
Osvaja treću nagradu jer je vizualno zanimljiv i daje uvid u život i odnos dječaka s Downowim sindromom i njegove majke. Film prikazuje kako je u životu bitno ne odustajati iako nam je ponekad teško.

1.  ELEMENTARY CRIME, Piccoli Registi, Umag
Osvaja prvu nagradu jer je kratak, zabavan i napet, osvojio nas je odličnom glumom i izvrsnim kadriranjem.

2. VELIKE STVARI, Kaooosss, Zagreb

Osvaja drugu nagradu zbog lijepo oblikovane priče, originalne radnje i dobre tehničke razrađenosti.

3. HUMBARA, Škola filma Šipan, Šipan

Osvaja treću nagradu zbog zanimljive radnje, uvjerljive glume i dobro osmišljenih scena i kadrova.

1. LEGENDA, VIDEOMAMAC, Osnovna škola “Ljubo Babić” Jastebarsko, Jastrebarsko
Osvaja prvu nagradu jer nas je na kratak, sladak i poučan način potaknuo da pročitamo istoimeni roman.

2. WORLD, Foto kino klub Ivanovec, Čakovec 
Osvaja drugu nagradu zbog svoje zanimljive i opuštajuće tematike, odličnih zvučnih efekata i glazbe.

3. GrafitiRI, Dom mladih Rijeka, Rijeka
Osvaja treću nagradu jer kroz dobro povezane kadrove popraćene glazbom prikazuje kako ljudi izražavaju osjećaje grafitima i koliko truda je potrebno za to.

1. PRVA IKAD OTMICA NA ŠIPANU, Škola filma Šipan, Šipan
Osvaja prvu nagradu zbog svog šaljivog i inovativnog sadržaja, odlične kamere, dobro razvijenog scenarija i izvrsne glume.

2. ČEPOCIKLAŽA, Društvo „Naša djeca” Zabok, Zabok
Osvaja drugu nagradu zbog pouke za koju smatramo da je važno da ju mladi ljudi čuju te zbog spretno izvedene animacije.

3. #STOPCyberbullyingu, Dramsko-medijska skupina OŠ Dragalić, Dragalić
Osvaja treću nagradu jer na originalan način prikazuje težinu ružnih riječi i njihovih posljedica na ljude.

1. VOLONTIRANJE, Filmska sekcija OŠ oca Petra Perice Makarska, Makarska
Osvaja prvu nagradu jer potiče na razmišljanje, da se pokrenemo i češće pomažemo drugima.

2. ŽIVOT U BOJAMA, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Mala Subotica
Osvaja drugu nagradu jer zanimljivo prikazuje kako u crtanju možemo naći utjehu i inspiraciju.

3. KNJIŽNICA, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Osvaja treću nagradu. Film vrsno prikazuje svijet knjižnice i njene zaposlenike u zabavnom i intrigantnom svjetlu.

Stručni ocjenjivački sud

1. U ŠUMI, Škola animiranog filma Čakovec

Prvu nagradu dodjeljujemo filmu koji nas je zadivio na više načina: prekrasnom likovnošću, odličnom režijom i vrlo maštovitom pričom. Dubok i nježan, ovaj film pokazuje kolika je važnost ljubavi i podrške, od svih živih bića, svim živim bićima.

2. PUTUJ, GLEDAJ, RAZGLEDAJ, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin

Druga nagrada odlazi filmu vrlo vješto osmišljene dramaturgije, vrlo predano izvedene animacije i vrlo skladno povezanih motiva. Ovo je bila jedna vrlo dobra ideja iz koje je ispao jedan vrlo odličan film.

3. ZNATIŽELJA JE OTPUHALA MAČKU, Škola animiranog filma Čakovec

Treću nagradu dodjeljujemo filmu odlične animacije koji nas je “pokosio s nogu” svojim humorističnim pristupom i beskompromisnim šarmom. Ovaj film pokazuje koliko uopće nije nužno previše razmišljati oko odabira motiva te da je dobra priča i zanimljiv film “na dohvat ruke” ukoliko upotrijebimo malo mašte i uložimo truda da ideju hrabro izvedemo do kraja!

POSEBNO PRIZNANJE: ČUVARI MORA, OŠ Dragutina Tadijanovića, Zagreb

Jednostavan i iznimno simpatičan, istovremeno i vrlo poučan film koji nas na jasan i neposredan način osvještava o važnosti i nužnosti ekologije. Ali to nije sve! U filmu se pojavljuju i nevjerojatno dobre ribe u origami tehnici!

1. FELIX, Gremlini, OŠ dr. Ante Starčevića, Zagreb
Majstorski ispričana dokumentarna filmska priča, izvrsno snimljena i montirana, istodobno nam predstavlja dva junaka – razigranog mačka i predanoga školskog domara. Vještina mladih filmaša posebno je vidljiva u tome što pretežno vizualnim sredstvima uspijevaju prikazati nježnost i privrženost u odnosu filmskih junaka.

2. BOŽICA, Foto kino klub Ivanovec, Čakovec
Znati uočiti iznimne pojedince u svojoj sredini odlika je talentiranih filmskih autora. Uporna i hrabra maratonka Božica osvaja nas svojim optimizmom i energijom, što ovaj dokumentarac čini neodoljivim. Prava filmska motivacijska priča!

3. VRIJEME JE STALO, OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica
Film o tome kako su učenici doživjeli školu u vrijeme karantene pruža uvjerljiv i originalan uvid u život djece u koronakrizi. Dinamičnom izmjenom mnoštva subjektivnih kadrova naglašen je osjećaj osamljenosti i izoliranosti, dok dječje izjave otkrivaju koliko im je škola važna. To je dojmljiv filmski dokument o vremenu epidemije!

1. LJETNA LEKTIRA, Škola filma Šipan, Šipan
Odličan timski rad u kojem je vidljivo promišljanje o svakom segmentu filma; priči, scenografiji, kostimografiji, mizanscenu, kadriranju… Dobro planiranje i probe urodile su istovremenoj spontanosti i preciznost glumačkih izvedbi mladih glumaca, koje najviše dolaze do izražaja u dugim kadrovima – sekvencama.

2. ŠTO DA RADI OVAJ FANT?, OŠ Bartola Kašića, Zagreb
Snimljen mobitelima u doba karantene, na dosjetljiv i duhovit način dokazuje kako je za dobar film često najbitnija upravo dječja mašta.

3. PROPALA GENERACIJA, OŠ Strahoninec, Čakovec
Tinejdžerski film sa stavom koji obrađuje aktualnu temu izolacije. Zrelo napravljen, pametno kadriran s velikim osjećajem za estetiku i sugestivnost, ističe se i izvedbom glavne glumice.

POSEBNO PRIZNANJE: TI., Filmska družina OŠ Jurja Šižgorića, Šibenik
Film je zaslužio posebno priznanje budući da komunicira vrlo jednostavnim a istovremeno moćnim jezikom. Temom istospolne ljubavi hrabro iskače iz dosadašnjih tema Revije, a režijskim odabirom krupnog plana glumčevog lica, kao dominantnim kadrom filma, podsjeća nas na to koliko je ljudsko lice moćno; kako u igranom, tako i u ostalim filmskim vrstama.

1. POGLED KROZ PROZOR, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Biti jednostavan a atraktivan, biti jednostavan a edukativan, biti jednostavan a inspirativan znači biti poseban – upravo je takvo ovo filmsko djelo.

2. NAŠ ONLINE ŽIVOT O KOJEM RODITELJI TREBAJU ZNATI, Medijska skupina OŠ Dalj, Dalj
Izuzetno spretno i opravdano koristeći vizualne efekte, kao i snimateljsko – montažne postupke, film nas lako uvlači u atmosferu, pri tome prenoseći važnu poruku.

3. JEDAN DAN U STUDENOM, Foto kino klub Ivanovec, Čakovec
Jedan od rijetkih filmova koji u potpunosti pripada kategoriji slobodnog stila, na poetičan i odmjeren način portretira jesen. Da bi se napravio ovakav film potrebni su istančan osjećaj za vizualnu estetiku i montažni ritam.

1. TOTALNO OBIČAN DAN, Bacači sjenki, Zagreb
Neobičnog i neuobičajenog vizuala, neobično dobre dramaturgije, neobično jednostavnog, a efektnog pristupa režiji te neobično jasno izložene priče, ovaj film totalno neobično i totalno neupitno odnosi prvu nagradu.

2. DOBRIŠA CESARIĆ, PJESME, Dramsko-medijska skupina, OŠ Dragalić, Dragalić
Druga nagrada odlazi filmu koji je toliko jednostavan i topao, toliko nenametljiv i nježan da je, namjerno ili ne, upravo sjajno uspio uloviti duh poezije autora čija pjesma i jest glavni motiv filma.

3. EVOLUCIJA, Škola animiranog filma Čakovec
Ovakav radionički ne viđa se svaki dan jer… sve je tu! Sve što na jednoj radionici animacije treba ujediniti u finalni film, a nimalo nije lak zadatak: tu je odlična ideja izvedena u pravoj tehnici, uz puno truda, malo sreće oko tajminga i odgovarajući zvuk. Film koji je glatko uspio sve to u jednom.

1. JELENA I JANA, Filmska družina OŠ Sveti Petar Orehovec, Orehovec
Naizgled neobično prijateljstvo djevojčice i njezine znatno starije susjede postupno nam se otkriva i objašnjava kroz više slojeva. Draž ove reportaže upravo je u tim slojevima u kojima pronalazimo ne samo poruku o važnosti pomaganja starijima, već i o vrijednosti uzajamnog razumijevanja, bliskosti i poštovanja.

2. ŠAH MAT, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Mala Subotica
Nesvakidašnja priča o 8-godišnjoj djevojčici koja se ističe svojim talentom ispričana je jasno i jednostavno. Vrsna mlada šahistica predstavljena je kroz svoje briljantne poteze na šahovskoj ploči i mišljenja njezinih suigrača. S malo riječi pružen je vizualno bogati prikaz koji potiče na razmišljanje.

3. VJERUJEM I NE VJERUJEM, OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Donji Kukuruzari
Kako izgleda život u školi skrojen prema epidemiološkim mjerama doznajemo iz emotivnih iskaza djece koja tuguju za “normalnom” školskom svakodnevicom. Iskrene dječje izjave, koje nam pružaju uvid u autentične dječje osjećaje, najveća su vrijednost ove reportaže.

POSEBNO PRIZNANJE: ŽIVOT U GUNJI, Studio kreativnih ideja Gunja, Gunja
Uzorno realizirana reportaža vješto kreira prikaz života u sredini ugroženoj nezaposlenošću i odljevom stanovništva. Autori znalački balansiraju između prikaza sveopćeg beznađa i ipak prisutne vjere u mogućnost boljeg života – baš tu, u Gunji.

Ocjenjivački sud djece

1. LUTAJUĆA DUŠA, OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica
Vrlo interesantan i napet film impresivne animacije sa zanimljivom pričom i izvrsnim zvučnim efektima.

2. GAME RUN, Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Vesele boje i crteži uz kreativnu priču čine ovaj film jednim od najboljih animiranih ostvarenja koje smo pogledali.

3. ČEKAONICA, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb
U ovom filmu zaintrigirala nas je jako kreativna i pomalo mračna priča, kao i zanimljivi likovi. Vrlo zabavan film.

1. PALAC GORE, Filmska družina ZAG, Zagreb
Zanimljiv, informativan i iskren film koji nas podsjeća na važnost ljudi oko nas.

2. ŽIV, ŽIVLJI, Osnovna škola Rudeš, Zagreb
Dva protagonista koji dijele istu bolest su nam donijeli bitnu pouku o toleranciji i razumijevanju onih drugačijih od nas.

3. BOŽICA, Foto-kino klub Ivanovec, Čakovec
Vizualno dojmljiva priča o upornoj trkačici dokazala nam je da je sve moguće ako imamo dovoljno volje.

1. SAVJEST ILI STRAH OD OSVETE, OŠ Sesvete, Sesvete
Poučan i kreativan film, s odličnom idejom koja je vrlo dobro glumački izvedena.

2. PROPALA GENERACIJA, OŠ Strahoninec, Čakovec
Ovaj film je među najboljima koji tematiziraju pandemiju korona virusa. Vrlo je tehnički dobar, odlično prikazuje mlađe generacije i svidio nam se zanimljiv rasplet radnje.

3. TRAILER – ELEMENTARY CRIME, Piccoli Registi – Umag
Odlično snimljen i montiran film koji nas je ostavio u neizvjesnosti. Nadamo se cijelom filmu!

1. TKO SU PRIJATELJI?, Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje, Kutina
Tehnički dojmljiv i originalan film, sa inspirativnom pričom o važnosti prijateljstva.

2. JEDAN DAN U STUDENOM, Foto-kino klub Ivanovec, Čakovec
Vrlo dobro raskadriran i kreativan prikaz prirode u jesen.

3. ODRŽIVI NAČIN ŽIVOTA, EPISKOP, Pakrac
Ovaj poučan i tehnički izvrstan film govori o aktualnoj temi onečišćenja Zemlje i smatramo da bi ga svi trebali pogledati.

1. TOTALNO OBIČAN DAN, Bacači sjenki, Zagreb
Predivna stop-animacija, sjajna zvučna slika i kreativna priča odmah su učinile ovaj film našim favoritom.

2. DOBRIŠA CESARIĆ, pjesme, Dramsko-medijska skupina OŠ Dragalić, Dragalić
Ovaj film izdvaja kreativna i uzbudljiva stop-animacija papira koji nosi pjesme jednog od najvećih hrvatskih pjesnika.

3. EVOLUCIJA, Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Ovaj film dojmio nas se zbog njegovog odličnog ritma, veselih zvučnih efekata i dobro zaokružene priče.

1. PREDSJEDNIČKI IZBORI 4D, Mali filmoljubci OŠTB, Zagreb
Ova reportaža na kreativan način oponaša predsjedničke izbore i zaintrigirala nas je odličnom pričom i tehničkim oblikovanjem.

2. JELENA I JANA, Filmska družina OŠ Sveti Petar Orehovec, Orehovec
Odličan, dirljiv film o neobičnom prijateljstvu može nas sve naučiti o važnosti pomaganja drugima.

3. JOŠ NAM SAMO JEDNA FALI, Medijska grupa OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, Macinec
Tehnički dobro izveden i Inspirativan film o hrabroj protagonistici koja dokazuje da ‘muški’ i ‘ženski’ poslovi ne bi trebali postojati.