Svečano je otvorena Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“ u četvrtak navečer u varaždinskom kinu Gaj. Varaždin je domaćin Škole petu godinu zaredom, a na programu će do 26. kolovoza sudjelovati više od 100 polaznika.

Uvodnu riječ je imala voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza, Sanja Zanki Pejić, a zatim predsjednica Savjeta Škole, Jelena Modrić koje su zahvalile partnerima, suradnicima i polaznicima.

„Ove godine imamo neke novitete. Radimo po 10 sati u 8 radnih dana i uveli smo nešto što se zove dodatna nastava na kojoj predstavljamo različite platforme i alate koje sudionici Škole mogu koristiti u nastavi.“, dodala je.

Zatim se publici obratio glavni tajnik Hrvatskog filmskog saveza, Hrvoje Selec, i veselo zahvalio svima na dolasku i odazivu bez pandemijskih ograničenja okupljanja.

„Drago mi je da smo opet uživo ovdje u Varaždinu po peti put. Sutra počinje Špancirfest pa krenite opet stvarati.“, rekao je.  U organizaciji svake godine pomažu brojni partneri, a pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina, Danijela Vusić je u ime Grada pozdravila sve prisutne i zaželjela ugodan boravak pun ideja i novih prijateljstava.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, Lana Velimirović Vukalović, dodala je kako joj je drago da u ovih pet godina svaki put kad dođe na otvorenje vidi  nove polaznike i zaželjela je polaznicima puno originalnih ideja. 

Radionice i seminare pohađaju nastavnici osnovnih i srednjih škola, odgajatelji u predškolskim ustanovama, članovi kino klubova, nezavisni autori, studenti i učenici srednjih škola , ali i svi zainteresirani naučiti nešto novo o filmu i multimediji. U nastavku ih očekuje još sedam dana intenzivne edukacije i praktičnog rada kroz 2 seminarska stupnja i 11 radionica od kojih se nude dokumentarni film, igrani film, animirani film, kamera i snimanje, montaža, fotografija, radiofonski eksperimenti, eksperimentalni film, oblikovanje zvuka u filmu, TV reportaža i glazbeni videospot.

Uz seminare i radionice vode se dodatna nastava i rasprava o filmovima koji od klasične edukacije školu pretvaraju u upečatljivo iskustvo.

Program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti  i obrazovanja Republike Hrvatske, koja je dobivena na osnovu pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.  Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske unije. Napredak i kvalitetu vidimo kroz rast broja zainteresiranih polaznika.

Više o Školi medijske kulture možete pronaći na  https://hfsa.com.hr/24smk/o-skoli.

Ovogodišnja, 24. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centara, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Agencije za elektroničke medije, Grada Varaždina i Varaždinske županije. Partneri su POU Varaždin i kino Gaj, Gradski muzeji Varaždin, Pečetri i Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Otvorenje je završilo projekcijom prošlogodišnjih radova polaznika, a nakon projekcije uputili su se u dvorište Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 na „filmski mingl“.