Najbolji od najboljih

Nagrade

Stručni ocjenjivački sud

1. RAZLIČITOST SPAŠAVA, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Film izrazito simpatičnog dizajna likova i raskošne scenografije koji nas je osvojio humorom, ali i važnom, nedvosmislenom porukom te nam pokazao da nas čak i gliste imaju čemu naučiti.

2. MOZAK NA PAŠI, Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Neobični i sasvim neočekivani protagonisti ovog filma podsjetili su nas da je za stvaralaštvo potreban i dobar odmor. Izvrsno animiran film zaokružene priče u kojem se vidi sva maštovitost glavne autorice, ali i predanost cijele filmske ekipe.

3. LOPTA, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb
Topao i pun lakoće, ovaj mali animirani biser dokazuje kako za sjajan film nisu potrebne velike, ambiciozne ideje već prije svega dobra volja i zaigranost – upravo ono što nam i sami protagonisti pokazuju.

POSEBNO PRIZNANJE: SJENE, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Zbog hrabrog iskoraka korištenjem 3D tehnike, ali i zbog maštovite priče, posebno priznanje dodjeljujemo filmu Sjene.

1. NA GOSPODARSTVU, Filmska družina OŠ Sveti Petar Orehovec, Orehovec
Kako izgleda život djece na selu, čija je svakodnevica ispunjena radom, ali i zadovoljstvom zbog vidljivih rezultata toga rada, te dragocjenim životnim iskustvima, doznajemo iz filma koji odiše iskrenošću i vedrinom.

2. U NADI JE SPAS, Medijska grupa OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, Macinec
Svako dijete ima pravo na život s roditeljima, ali u stvarnosti ta priča ponekad biva kompliciranija nego sto očekujemo. Važno je ipak da ima sretan završetak, kao što nam pokazuje topla i dirljiva priča udomljene djevojčice.

3. SINDY, Osnovna škola kralja Tomislava, Našice
Film o djevojčici koja se ističe iznimnim glazbenim talentom dojmljiva je priča koja istodobno govori i o talentu, napornom radu i odricanju, ali i podršci koju mala pijanistica dobiva od svoje učiteljice i prijatelja.

1. JURICA, Filmska skupina OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb
Uvjerljivi Jurica želi napustiti školu, ali uvjerljivi učitelj nabrajajući sadržaje koji su Jurici dostupni u školi i u kojima Jurica sudjeluje, suspendira Juričinu želju za odlaskom.

2. SAVJEST, Filmska skupina OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb
Sveprisutna tema o vršnjačkom nasilju uvjerljivo prikazana kroz sjajnu glumačku interpretaciju aktera.

3. UMJETNA PRIJATELJICA, Filmska skupina OŠ Zapruđe, Zagreb
Kuda idemo, gdje smo i tko smo? Samo su pitanja kojima se bavi ovaj izuzetno dojmljiv i dobro upakiran film.

1. VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM, Filmska skupina OŠ Braća Radić, Koprivnica
Originalan i maštovit pristup staroj, dobro poznatoj temi uspio je školsku nastavu prikazati kao uzbudljivu pustolovinu. Efektna scenografija, maske, kostimi i vizualna rješenja čine ovaj film iznimno privlačnim, te će na trenutak, pravom filmskom čarolijom, učiniti i školu privlačnom i zabavnom.

2. INFLUENCERI I JA, EPISKOP, Pakrac
Film je izvrsno sredstvo kojim mladi mogu iznijeti svoja razmišljanja i kritički pogled na razne društvene pojave. A ovo cjelovito, jasno i mudro formulirano stajalište o fenomenu influencera dodatno dobiva na vrijednosti duhovitim odabirom glavne protagonistice.

3. UPUTE KOJE RODITELJI VOLE, Osnovna škola Rudeš, Zagreb
Film koji na razigran način progovara o vječitim prijeporima među generacijama, ujedno poziva djecu i roditelje na dijalog, ali i kritički pogled u zrcalo.

1. ŠKOLA JE ŠKOLA, Bacači Sjenki, Zagreb
Što se događa kada ostajemo prepušteni sami sebi ili onda kada nam se tako samo čini? Ovaj narativno zaokružen te režijski izrazito promišljen film pokazuje nam da i naoko male, svakodnevne odluke itekako imaju snagu da nam oblikuju životna usmjerenja.

2. STVARI U STVARIMA, Narodno sveučilište Dubrava, Dubrava
Režijski vrlo dobro posložen film u kojem se posebno ističe dizajn likova te mnoštvo zanimljivih, precizno izvedenih detalja.

3. NE BOJ SE BUKE, Kino klub Sisak, Sisak
Autori ovog jednostavnog, no upečatljivog filma, priču i atmosferu pažljivo grade izrazito dojmljivim režijskim pristupom. Gledatelj ne saznaje mnogo o protagonistima, a ipak se s njima lako povezuje što, nakon efektnog i nenadanog prevrata, pobuđuje snažne emocije.

1. UMJETNIČKE SNAGE OŠ OCA PETRA PERICE, Filmska sekcija OŠ oca Petra Perice Makarska, Makarska
Izvrsna reportaža o kiparsko-keramičkoj i likovnoj sekciji OŠ oca Petra Perice u Makarskoj. Izvrsno snimljeno i likovno dojmljivo uz pravi odabir sudionika.

2. TALENT MOJE BAKE, Osnovna škola Franje Krežme Osijek, Osijek
Akteri unuka i baka. Unuk potaknut ljubavlju bake prema slikarstvu otkriva nam da njegova sestra pokazuje isti interes. Sve sjajno potkrijepljeno slikama bake i crtežima sestre.

3. MOJ MATERINSKI, Filmska družina ZAG, Zagreb
Lijepo ispričane priče o djeci kojima hrvatski nije materinski jezik.

Ocjenjivački sud djece

1. SJENE, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Ovaj film smo odabrali jer je animacija bila odlična, ideja originalna i priča nam se jako svidjela.

2. MOZAK NA PAŠI, Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Ovaj film zaslužuje nagradu zbog izvanrednih crteža i animacija. U situaciji djevojčice u filmu su se barem jedanput našli svi članovi dječjeg žirija.

3. ŽIVOT GLISTA, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Ovaj savršeno animiran film je skoro jednako dobar kao profesionalne animacije. Uz odlične scene dodana je prikladna glazba koja ih dobro prati.

1. NIJE BAŠ DOBAR OSJEĆAJ, OŠ Strahoninec, Strahoninec
Ovaj film nam se svidio jer je dječak u njemu vrlo hrabar zbog toga što se otvorio sa svojim problemima s kojima se susreće cijeli život.

2. SINDY, Osnovna škola kralja Tomislava, Našice
Ovaj film je zaslužio svoje mjesto radi ideje i originalnosti. Film nam je prikazao mnoge talente jedne djevojčice i ljubav prema klaviru koju je naslijedila od svoje majke.

3. PAS I JA, Filmski vitezovi – OŠ Grigora Viteza, Zagreb
Ovaj dokumentarac prikazuje jako bitnu temu. Film je jako dobro realiziran te prikazan kroz portrete dvojice dječaka.

1.  SAVJEST, Filmska skupina OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb
U ovom filmu smo se svi barem jednom emocionalno pronašli, a dobra gluma je u nama probudila osjećaj straha.

2. TETRAPAK, Filmska skupina OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb
Ovaj film nam je svima pridobio pažnju time što nas je poučio o važnosti ekološke osviještenosti.

3. BILO JEDNOM U JAKŠIĆU, Filmska skupina OŠ „Mladost“ Jakšić, Jakšić
Ovaj crno bijeli film nam je jasno pokazao različitosti među bojama, ali i među učenicima na interesantan način.

1. VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM, Filmska skupina OŠ Braća Radić, Koprivnica
Ovaj film nas je zainteresirao i zabavio svojim glumcima i odlično sastavljenim scenarijem. Ujedno nas može nešto naučiti o tome kako je to doći u novi razred i dobiti nove predmete.

2. INFLUENCERI I JA, EPISKOP, Pakrac
Ovaj film nam se svidio zato što je autorica imala originalno mišljenje o današnjim influencerima i nije brinula što će drugi reći o tome. Svatko ima pjesme koje voli i ovaj film nam to vrlo dobro prikazuje.

3. EM KUGLE, Filmska družina OŠ Maria Martinolića, Mali Lošinj
Ovaj film govori o moru i očuvanju njegove čistoće, kako se moramo o njemu brinuti i čuvati ga. Vrijedni učenici prošetali su do dvije plaže i tamo u more bacili EM kugle.

1. IZAZOV, Škola filma Šipan, Šipan
Ovaj film pokazuje da se timskim radom može sve riješiti te da nesuglasice nekada dovode do rješenja.

2. ŠMISSION IMPOSSIBLE, Škola filma Šipan, Šipan
Ovaj film je probudio natjecateljski duh u nama te smo tijekom gledanja kroz ekran osjetili veliku strast i uživanje.

3. LUDUM, Bacači Sjenki, Zagreb
Ovaj film nitko nije očekivao na platnu, nitko nije očekivao ovakvu tematiku. Baš zbog toga nam je privukao pažnju, a montaža je vrlo spretno odrađena.

1. MOJ MATERINSKI, Filmska družina ZAG, Zagreb
Ovaj film nam se svidio jer ne prikazuje djecu u lošem svjetlu. Sviđa nam se kako su autori pristupili djeci koju su snimali i kako su u film uključili snimke njih dok su bili mali.

2. ROCKABILLY SAJAM, OŠ “August Cesarec”, Ivankovo
Ovaj film nam se svidio jer je jako dobro i kvalitetno snimljen u prilično kratkom vremenskom roku. Ideja je zabavna i vesela.

3. UMJETNIČKE SNAGE OŠ OCA PETRA PERICE, Filmska sekcija OŠ oca Petra Perice Makarska, Makarska
Ovaj film nam se svidio jer nam je pokazao veliku raznolikost mašte i kreativnosti učenika.

Stručni ocjenjivački sud

1. PJEVAJUĆE VEŠMAŠINE, Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec

Očito je da je ovaj film dramaturški i režijski iznimno promišljen. Očito je i koliko je truda uloženo u razradu likova i u samu animaciju. Ali, gdje su našli ovako sjajne vokaliste među kućanskim aparatima… Taj dio nam i dalje nije jasan.

2. KOPAČI ZLATA, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić

Atmosfera je napeta i uzbudljiva, a glumci karizmatični i uvjerljivi. Možda smo se svi nagledali priča sa divljeg zapada, ali, do sada, nismo ni bili svjesni koliko nam je zapravo trebao jedan pravi animirani kauboj.

3. U GORI RASTE ZELEN BOR, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin

Ovaj film ističe se prije svega svojom likovnošću koja nam pokazuje da često upravo promišljenom redukcijom filmskih elemenata možemo postići jak dojam. Istovremeno, on nas podsjeća na odgovornost prema prirodi i na neizostavnu ulogu koju imamo u njezinu očekivanju.

1. BUĐENJE ZA PAMĆENJE, Osnovna škola Rudeš, Zagreb
Majstorski odabir glavnog junaka sa snažnom osobnom pričom, koji nam iskreno pruža uvid u svoje strahove, te majstorska upotreba filmskih sredstava u prikazu njegovih osjećaja, čine ovaj film pravim malim remekdjelom.

2. LUKAS I SUPERJUNACI, Filmska družina ZAG, Zagreb
Priča o talentiranom dječaku i njegovom duhovitom filmu te njegovim originalnim promišljanjima o sebi i svojoj okolini, potiče na razmišljanja o tome kakvu podršku od nas zapravo očekuju talentirana djeca.

3. HULIGANI, Medijska grupa OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, Macinec
Stvari često nisu onakve kako izgledaju na prvi pogled, poručuje nam ovaj neobični film o učiteljima. Potiče i djecu i odrasle na preispitivanje predrasuda.

1. HUMBARA, Škola filma Šipan, Šipan
Izvrsno iskorišten obrazac žanrovskog filma da bi se ispričala sjajno glumljena, napeto režirana i sugestivno snimljena priča iz mračnih dubina dječje mašte.

2. UNKNOWN, EPISKOP, Pakrac
Inspirativno prepoznavanje medijske specifičnosti aktualnog trenutka pandemije kroz tjeskobu sjedenje pred kompjutorskim monitorom.

3. ” ” (Naziv ovog filma je puno praznih polja), Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Izokretanje standardne TV forme koje nas navodi na promišljanje o promatranju svijeta u kakav nas uvjeravaju mediji.

1. STVARNA ILUZIJA, KREŽMA, Osijek
Hrabro poigravanje filmskim izražajnim sredstvima koje nadilazi očekivanja i zalazi duboko u polje autorskog izričaja.

2. PROLAZIM KROZ TIŠINU, Filmska skupina OŠ Maria Martinolića, Mali Lošinj
Jednostavna, ali efektna situacija usamljenosti pronađena u nadrealnoj situaciji „nove realnosti“.

3. SRCEM DO SRCA, Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Zagreb, Zagreb
Vedra, topla i optimistična poruka poslana iz iskrenog svakodnevnog životnog okruženja, koja se lako može preuzeti u svojoj univerzalnosti kao put kojim bismo svi trebali krenuti.

1. #STOPCyberbullyingu, Dramsko-medijska skupina OŠ Dragalić, Dragalić
Ovo je film koji je odlično iskoristio potencijale stop animacije da bi na dinamičan i direktan način približio zahtjevnu i, nažalost, vrlo aktualnu temu.

2. ČEPOCIKLAŽA, Društvo “Naša djeca” Zabok, Zabok
Ovaj film je divno zaokružen – i tema i likovi i materijal koji je korišten za animaciju – sve je tu u skladu! A još je k tome i vješto režiran te animiran s puno ljubavi i truda.

3. PUT KA KUĆI, Dramsko-medijska skupina OŠ Dragalić, Dragalić
Jednostavan pristupom i izvedbom, ali iznimno dojmljiv i topao. Film koji pokazuje da se upravo u najjednostavnijim svakodnevnim aktivnostima skrivaju istinske životne radosti.

1. VOLONTIRANJE, Filmska sekcija OŠ oca Petra Perice Makarska, Makarska
Kako dolazi do motivacije za humanitarni rad, što ga potiče, kako ga organizirati i biti kreativan u tome, doznajemo iz ove optimistične reportaže koja potvrđuje da mladi i te kako imaju potencijala za ovakve akcije.

2. RUPE, OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Donji Kukuruzari
Dobar novinarski rad prepoznaje se po dobro odabranoj temi, prisutnosti novinara na mjestu događaja i kvalitetnom odabiru sugovornika koji iz prve ruke mogu posvjedočiti o zastrašujućem prirodnom fenomenu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

3. LABUDOVI, Videodružina BezVizije, Slavonski Brod
U izazovnim vremenima nekada je teško ostati dosljedan svojim zadacima, hobijima i prijateljima. No, ovaj film je dokaz upravo takve dosljednosti. Osim toga, pun je dobroga duha i još boljih plesnih pokreta.

Ocjenjivački sud djece

1. KOPAČI ZLATA, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Osvaja prvu nagradu zbog uloženog truda, zanimljive radnje, dobrih zvučnih efekata i lijepo izraženih detalja.

2. ČOVJEK, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić

Osvaja drugu nagradu jer na simpatičan, poučan i šaljiv način prikazuje građu ljudskog tijela.

3. BOJE, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Ovaj smiješan i edukativan film osvaja treću nagradu. Smatramo da bi se svidio našim vršnjacima jer uključuje poznate likove iz drugih animiranih filmova popraćene zabavnim zvučnim efektima.

1. NE VIDIM KRAJ, OŠ Strahoninec, Čakovec
Osvaja prvu nagradu – iako je tema već obrađivana, jako nas je dirnuo jer prikazuje život drugačiji od onog na koji smo navikli i uči nas da cijenimo ono što imamo.

2. HULIGANI, Medijska grupa OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, Macinec
Osvaja drugu nagradu zato što razbija predrasude, prikazuje da tetovaže mogu imati dublje značenje i motivirati ljude.

3. DIVNA JE MOJA MAMA, Filmska družina Kreše Golika, Fužine
Osvaja treću nagradu jer je vizualno zanimljiv i daje uvid u život i odnos dječaka s Downowim sindromom i njegove majke. Film prikazuje kako je u životu bitno ne odustajati iako nam je ponekad teško.

1.  ELEMENTARY CRIME, Piccoli Registi, Umag
Osvaja prvu nagradu jer je kratak, zabavan i napet, osvojio nas je odličnom glumom i izvrsnim kadriranjem.

2. VELIKE STVARI, Kaooosss, Zagreb

Osvaja drugu nagradu zbog lijepo oblikovane priče, originalne radnje i dobre tehničke razrađenosti.

3. HUMBARA, Škola filma Šipan, Šipan

Osvaja treću nagradu zbog zanimljive radnje, uvjerljive glume i dobro osmišljenih scena i kadrova.

1. LEGENDA, VIDEOMAMAC, Osnovna škola “Ljubo Babić” Jastebarsko, Jastrebarsko
Osvaja prvu nagradu jer nas je na kratak, sladak i poučan način potaknuo da pročitamo istoimeni roman.

2. WORLD, Foto kino klub Ivanovec, Čakovec 
Osvaja drugu nagradu zbog svoje zanimljive i opuštajuće tematike, odličnih zvučnih efekata i glazbe.

3. GrafitiRI, Dom mladih Rijeka, Rijeka
Osvaja treću nagradu jer kroz dobro povezane kadrove popraćene glazbom prikazuje kako ljudi izražavaju osjećaje grafitima i koliko truda je potrebno za to.

1. PRVA IKAD OTMICA NA ŠIPANU, Škola filma Šipan, Šipan
Osvaja prvu nagradu zbog svog šaljivog i inovativnog sadržaja, odlične kamere, dobro razvijenog scenarija i izvrsne glume.

2. ČEPOCIKLAŽA, Društvo „Naša djeca” Zabok, Zabok
Osvaja drugu nagradu zbog pouke za koju smatramo da je važno da ju mladi ljudi čuju te zbog spretno izvedene animacije.

3. #STOPCyberbullyingu, Dramsko-medijska skupina OŠ Dragalić, Dragalić
Osvaja treću nagradu jer na originalan način prikazuje težinu ružnih riječi i njihovih posljedica na ljude.

1. VOLONTIRANJE, Filmska sekcija OŠ oca Petra Perice Makarska, Makarska
Osvaja prvu nagradu jer potiče na razmišljanje, da se pokrenemo i češće pomažemo drugima.

2. ŽIVOT U BOJAMA, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Mala Subotica
Osvaja drugu nagradu jer zanimljivo prikazuje kako u crtanju možemo naći utjehu i inspiraciju.

3. KNJIŽNICA, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Osvaja treću nagradu. Film vrsno prikazuje svijet knjižnice i njene zaposlenike u zabavnom i intrigantnom svjetlu.

Stručni ocjenjivački sud

1. U ŠUMI, Škola animiranog filma Čakovec

Prvu nagradu dodjeljujemo filmu koji nas je zadivio na više načina: prekrasnom likovnošću, odličnom režijom i vrlo maštovitom pričom. Dubok i nježan, ovaj film pokazuje kolika je važnost ljubavi i podrške, od svih živih bića, svim živim bićima.

2. PUTUJ, GLEDAJ, RAZGLEDAJ, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin

Druga nagrada odlazi filmu vrlo vješto osmišljene dramaturgije, vrlo predano izvedene animacije i vrlo skladno povezanih motiva. Ovo je bila jedna vrlo dobra ideja iz koje je ispao jedan vrlo odličan film.

3. ZNATIŽELJA JE OTPUHALA MAČKU, Škola animiranog filma Čakovec

Treću nagradu dodjeljujemo filmu odlične animacije koji nas je “pokosio s nogu” svojim humorističnim pristupom i beskompromisnim šarmom. Ovaj film pokazuje koliko uopće nije nužno previše razmišljati oko odabira motiva te da je dobra priča i zanimljiv film “na dohvat ruke” ukoliko upotrijebimo malo mašte i uložimo truda da ideju hrabro izvedemo do kraja!

POSEBNO PRIZNANJE: ČUVARI MORA, OŠ Dragutina Tadijanovića, Zagreb

Jednostavan i iznimno simpatičan, istovremeno i vrlo poučan film koji nas na jasan i neposredan način osvještava o važnosti i nužnosti ekologije. Ali to nije sve! U filmu se pojavljuju i nevjerojatno dobre ribe u origami tehnici!

1. FELIX, Gremlini, OŠ dr. Ante Starčevića, Zagreb
Majstorski ispričana dokumentarna filmska priča, izvrsno snimljena i montirana, istodobno nam predstavlja dva junaka – razigranog mačka i predanoga školskog domara. Vještina mladih filmaša posebno je vidljiva u tome što pretežno vizualnim sredstvima uspijevaju prikazati nježnost i privrženost u odnosu filmskih junaka.

2. BOŽICA, Foto kino klub Ivanovec, Čakovec
Znati uočiti iznimne pojedince u svojoj sredini odlika je talentiranih filmskih autora. Uporna i hrabra maratonka Božica osvaja nas svojim optimizmom i energijom, što ovaj dokumentarac čini neodoljivim. Prava filmska motivacijska priča!

3. VRIJEME JE STALO, OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica
Film o tome kako su učenici doživjeli školu u vrijeme karantene pruža uvjerljiv i originalan uvid u život djece u koronakrizi. Dinamičnom izmjenom mnoštva subjektivnih kadrova naglašen je osjećaj osamljenosti i izoliranosti, dok dječje izjave otkrivaju koliko im je škola važna. To je dojmljiv filmski dokument o vremenu epidemije!

1. LJETNA LEKTIRA, Škola filma Šipan, Šipan
Odličan timski rad u kojem je vidljivo promišljanje o svakom segmentu filma; priči, scenografiji, kostimografiji, mizanscenu, kadriranju… Dobro planiranje i probe urodile su istovremenoj spontanosti i preciznost glumačkih izvedbi mladih glumaca, koje najviše dolaze do izražaja u dugim kadrovima – sekvencama.

2. ŠTO DA RADI OVAJ FANT?, OŠ Bartola Kašića, Zagreb
Snimljen mobitelima u doba karantene, na dosjetljiv i duhovit način dokazuje kako je za dobar film često najbitnija upravo dječja mašta.

3. PROPALA GENERACIJA, OŠ Strahoninec, Čakovec
Tinejdžerski film sa stavom koji obrađuje aktualnu temu izolacije. Zrelo napravljen, pametno kadriran s velikim osjećajem za estetiku i sugestivnost, ističe se i izvedbom glavne glumice.

POSEBNO PRIZNANJE: TI., Filmska družina OŠ Jurja Šižgorića, Šibenik
Film je zaslužio posebno priznanje budući da komunicira vrlo jednostavnim a istovremeno moćnim jezikom. Temom istospolne ljubavi hrabro iskače iz dosadašnjih tema Revije, a režijskim odabirom krupnog plana glumčevog lica, kao dominantnim kadrom filma, podsjeća nas na to koliko je ljudsko lice moćno; kako u igranom, tako i u ostalim filmskim vrstama.

1. POGLED KROZ PROZOR, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Biti jednostavan a atraktivan, biti jednostavan a edukativan, biti jednostavan a inspirativan znači biti poseban – upravo je takvo ovo filmsko djelo.

2. NAŠ ONLINE ŽIVOT O KOJEM RODITELJI TREBAJU ZNATI, Medijska skupina OŠ Dalj, Dalj
Izuzetno spretno i opravdano koristeći vizualne efekte, kao i snimateljsko – montažne postupke, film nas lako uvlači u atmosferu, pri tome prenoseći važnu poruku.

3. JEDAN DAN U STUDENOM, Foto kino klub Ivanovec, Čakovec
Jedan od rijetkih filmova koji u potpunosti pripada kategoriji slobodnog stila, na poetičan i odmjeren način portretira jesen. Da bi se napravio ovakav film potrebni su istančan osjećaj za vizualnu estetiku i montažni ritam.

1. TOTALNO OBIČAN DAN, Bacači sjenki, Zagreb
Neobičnog i neuobičajenog vizuala, neobično dobre dramaturgije, neobično jednostavnog, a efektnog pristupa režiji te neobično jasno izložene priče, ovaj film totalno neobično i totalno neupitno odnosi prvu nagradu.

2. DOBRIŠA CESARIĆ, PJESME, Dramsko-medijska skupina, OŠ Dragalić, Dragalić
Druga nagrada odlazi filmu koji je toliko jednostavan i topao, toliko nenametljiv i nježan da je, namjerno ili ne, upravo sjajno uspio uloviti duh poezije autora čija pjesma i jest glavni motiv filma.

3. EVOLUCIJA, Škola animiranog filma Čakovec
Ovakav radionički ne viđa se svaki dan jer… sve je tu! Sve što na jednoj radionici animacije treba ujediniti u finalni film, a nimalo nije lak zadatak: tu je odlična ideja izvedena u pravoj tehnici, uz puno truda, malo sreće oko tajminga i odgovarajući zvuk. Film koji je glatko uspio sve to u jednom.

1. JELENA I JANA, Filmska družina OŠ Sveti Petar Orehovec, Orehovec
Naizgled neobično prijateljstvo djevojčice i njezine znatno starije susjede postupno nam se otkriva i objašnjava kroz više slojeva. Draž ove reportaže upravo je u tim slojevima u kojima pronalazimo ne samo poruku o važnosti pomaganja starijima, već i o vrijednosti uzajamnog razumijevanja, bliskosti i poštovanja.

2. ŠAH MAT, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Mala Subotica
Nesvakidašnja priča o 8-godišnjoj djevojčici koja se ističe svojim talentom ispričana je jasno i jednostavno. Vrsna mlada šahistica predstavljena je kroz svoje briljantne poteze na šahovskoj ploči i mišljenja njezinih suigrača. S malo riječi pružen je vizualno bogati prikaz koji potiče na razmišljanje.

3. VJERUJEM I NE VJERUJEM, OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Donji Kukuruzari
Kako izgleda život u školi skrojen prema epidemiološkim mjerama doznajemo iz emotivnih iskaza djece koja tuguju za “normalnom” školskom svakodnevicom. Iskrene dječje izjave, koje nam pružaju uvid u autentične dječje osjećaje, najveća su vrijednost ove reportaže.

POSEBNO PRIZNANJE: ŽIVOT U GUNJI, Studio kreativnih ideja Gunja, Gunja
Uzorno realizirana reportaža vješto kreira prikaz života u sredini ugroženoj nezaposlenošću i odljevom stanovništva. Autori znalački balansiraju između prikaza sveopćeg beznađa i ipak prisutne vjere u mogućnost boljeg života – baš tu, u Gunji.

Ocjenjivački sud djece

1. LUTAJUĆA DUŠA, OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica
Vrlo interesantan i napet film impresivne animacije sa zanimljivom pričom i izvrsnim zvučnim efektima.

2. GAME RUN, Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Vesele boje i crteži uz kreativnu priču čine ovaj film jednim od najboljih animiranih ostvarenja koje smo pogledali.

3. ČEKAONICA, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb
U ovom filmu zaintrigirala nas je jako kreativna i pomalo mračna priča, kao i zanimljivi likovi. Vrlo zabavan film.

1. PALAC GORE, Filmska družina ZAG, Zagreb
Zanimljiv, informativan i iskren film koji nas podsjeća na važnost ljudi oko nas.

2. ŽIV, ŽIVLJI, Osnovna škola Rudeš, Zagreb
Dva protagonista koji dijele istu bolest su nam donijeli bitnu pouku o toleranciji i razumijevanju onih drugačijih od nas.

3. BOŽICA, Foto-kino klub Ivanovec, Čakovec
Vizualno dojmljiva priča o upornoj trkačici dokazala nam je da je sve moguće ako imamo dovoljno volje.

1. SAVJEST ILI STRAH OD OSVETE, OŠ Sesvete, Sesvete
Poučan i kreativan film, s odličnom idejom koja je vrlo dobro glumački izvedena.

2. PROPALA GENERACIJA, OŠ Strahoninec, Čakovec
Ovaj film je među najboljima koji tematiziraju pandemiju korona virusa. Vrlo je tehnički dobar, odlično prikazuje mlađe generacije i svidio nam se zanimljiv rasplet radnje.

3. TRAILER – ELEMENTARY CRIME, Piccoli Registi – Umag
Odlično snimljen i montiran film koji nas je ostavio u neizvjesnosti. Nadamo se cijelom filmu!

1. TKO SU PRIJATELJI?, Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje, Kutina
Tehnički dojmljiv i originalan film, sa inspirativnom pričom o važnosti prijateljstva.

2. JEDAN DAN U STUDENOM, Foto-kino klub Ivanovec, Čakovec
Vrlo dobro raskadriran i kreativan prikaz prirode u jesen.

3. ODRŽIVI NAČIN ŽIVOTA, EPISKOP, Pakrac
Ovaj poučan i tehnički izvrstan film govori o aktualnoj temi onečišćenja Zemlje i smatramo da bi ga svi trebali pogledati.

1. TOTALNO OBIČAN DAN, Bacači sjenki, Zagreb
Predivna stop-animacija, sjajna zvučna slika i kreativna priča odmah su učinile ovaj film našim favoritom.

2. DOBRIŠA CESARIĆ, pjesme, Dramsko-medijska skupina OŠ Dragalić, Dragalić
Ovaj film izdvaja kreativna i uzbudljiva stop-animacija papira koji nosi pjesme jednog od najvećih hrvatskih pjesnika.

3. EVOLUCIJA, Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Ovaj film dojmio nas se zbog njegovog odličnog ritma, veselih zvučnih efekata i dobro zaokružene priče.

1. PREDSJEDNIČKI IZBORI 4D, Mali filmoljubci OŠTB, Zagreb
Ova reportaža na kreativan način oponaša predsjedničke izbore i zaintrigirala nas je odličnom pričom i tehničkim oblikovanjem.

2. JELENA I JANA, Filmska družina OŠ Sveti Petar Orehovec, Orehovec
Odličan, dirljiv film o neobičnom prijateljstvu može nas sve naučiti o važnosti pomaganja drugima.

3. JOŠ NAM SAMO JEDNA FALI, Medijska grupa OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, Macinec
Tehnički dobro izveden i Inspirativan film o hrabroj protagonistici koja dokazuje da ‘muški’ i ‘ženski’ poslovi ne bi trebali postojati.