U četvrtak, 26. kolovoza, održat će se predstavljanje novih izdanja knjiga Hrvatskog filmskog saveza u Gradskoj knjižnici Varaždin u 17 sati. Ulaz u knjižnicu je iz Kranjčevićeve ulice. Predstavljanje će voditi Boško Picula, a knjige će predstaviti Diana Nenadić, Duško Popović, dr. sc. Ana Đordić i dr. sc. Ilija Barišić.

Diana Nenadić urednica je svih izdanja i reći će nam više o prof. dr. sc. Hrvoju Turkoviću i njegovoj knjizi Tipovi filmskog izlaganja, koja je zasigurno najvažnija knjiga izašla u posljednjih deset godina. 

Knjigu Uvod u dokumentarni film Billa Nicholsa predstavit će Ana Đordić. To je prodorna i magistralna, sjajno organizirana i ambiciozna analiza one zagonetne, otvorene i vitalne kinematografije u kojoj se stvarnost ne dokumentira toliko koliko se transformira. Nichols se ambiciozno i ponizno bavi ključnim pitanjima o tome što se događa – u etičkom, estetičkom i političkom pogledu – kada stvarni ljudi pristanu glumiti sebe i surađivati s redateljem kako bi svoj život preoblikovali za ekran. 

Ana Đordić će uz Iliju Barišića predstaviti knjigu Tko pjeva zlo ne misli – 50 godina poslije, prvu u nizu monografskih knjižica u okviru nove edicije Hrvatskog filmskog saveza Učimo klasike, realiziranu u povodu 50. godišnjice filma Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika.

Duško Popović predstavit će svoje Male filmske razgovore, a kao što sam naslov kaže, knjiga je nastala iz „malih filmski razgovora“ koje je autor – svojevrsni kroničar neprofesijskog filmskog stvaralaštva, posljednjih četvrt stoljeća, u raznim prigodama, vodio s hrvatskim filmašima i medijskim umjetnicima raznih profila. Jedni su bili profesionalno aktivni i istaknuti u raznim segmentima audiovizualne djelatnosti pa stoga i intenzivnije izloženi javnosti, a drugi su, i zbog samozatajne naravi svojeg djelovanja – profesionalnog ili amaterskog, ostali gotovo nepoznati izvan relativno uskog kruga znalaca, pa su njihovi portreti okupljeni u ovoj knjizi možda jedini ili rijedak trag njihova predanog sudjelovanja u hrvatskog kinematografiji. 

Knjige na predstavljanju u četvrtak imaju promotivne cijene, a neke su snižene čak i do 50%. Cijene će biti aktualne do kraja 23. Škole medijske kulture, a knjige nakon predstavljanja dostupne u uredu Škole. Bez obzira na to koju ste radionicu upisali, uvijek je dobro proučiti i filmsku teoriju. 

Vidimo se 27.8. u 17 sati u Gradskoj knjižnici Varaždin, drugi kat, ulaz iz Kranjčevićeve ulice.

SMK